Sütik, balladák, Nagykőrös

Avagy diákok beszámolója egy Kárpát-medencei balladamondó versenyről

Március 3-án Nagykőrösre látogattunk az osztályunk kisebb csoportjával, a 13. Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Versenyre. Iskolánk két rendkívül kreatív tanára, Tápai Dóra és Krassovics Anna fejéből pattant ki az ötlet, hogy két szólóversenyzőnkön, Réfi Dórin és Wittmann Imolán kívül egy csoportos produkciót is előadhatnának a 9.a osztály vállalkozó szellemű diákjai. Arany János Vörös Rébék című megzenésített balladájával léptünk fel.

A versenyre péntek délelőtt indultunk. A vasútállomástól egy kellemes séta után elfoglaltuk szobáinkat a Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskola kollégiumában. A délután folyamán a versenyzők számára ismertetőt tartottak a versenyről, és kisorsolták, hogy milyen helyszínen és hányadikként mondhatják el a balladákat. Ez alatt egy kis felfedezőtúrát tettünk Nagykőrös szívében. A rövid városnézés után, egy színvonalas és szórakoztató Ghymes koncertet tekinthettünk meg a Kulturális Központ színházteremben. Az este megkoronázásaként, és hogy erőt gyűjtsünk egy gyors éjszakai próbára, beültünk pizzázni egy étterembe a központ közelében.

Másnap már reggel megkezdődtek az elődöntők 7 különböző helyszínen. A 200 versenyző 3 ballada közül választhatott kötelezően, a zsűri ezek alapján válogatta be a 14 balladamondót a döntőbe. Kovács Róbert színművész, Varga Izabella színművésznő, és Szarka Gyula zeneszerző, a Ghymes zenekar egyik frontembere is a zsűri tagja volt. Szerencsére sikerült átérnünk a 2 helyszín között időben, így Dórinak és Imolának mindannyian tudtunk drukkolni. Habár most nem kerültek a döntőbe (28 főből csak 2 jutott be csoportonként), de az első 5-ben benne voltak csoportjukban, büszkék vagyunk rájuk. Az elődöntők után lelkünk nyugtatására megkóstoltunk pár házi süteményt, és elkortyolgattunk egy pohár kávékülönlegességet Nagykőrös egy igen kellemes hangulatú Vanília & Gelato nevezetű cukrászdájában, amik maradandó pozitív traumát okoztak. Nincsenek kétségeink, hogy mások is hasonló gondolatokkal sétálnának tovább Nagykőrös utcáin.

A döntősök szabadon választott, hatásosságukkal sokakban borzongást keltő balladáinak meghallgatása után került sor a műsorunkra, amire a profi színházi hangulatú öltözőben készültünk. Arany János művét hangszerekkel, jelmezekkel, mozgásszínházzal, prózai és énekjelenetekkel, valamint tánccal színesítettük. Érdekesség, hogy az egészet alájátszott hangok és kíséret nélkül adtuk elő, mindössze egy félig meddig otthonhagyott hegedű, az utazást és egy balesetet elszenvedő, félholt cselló, egy egészséges gitár, és egy esőbot állt a rendelkezésünkre, na meg az énekhangunk. Koncz Zsuzsa Vörös Rébék feldolgozása sose volt a kedvencünk, de ennek mindössze annyi oka volt, hogy korábban nem igazán értettük a történetét, és nem is fordítottunk nagy energiát a megértésére. Nem repestünk, amikor megtudtuk, hogy ezt adjuk elő, de pár végigéneklés és egy magyarázat után már tiszta volt az egész. Ekkor jöttünk rá, hogy a dal színpadi előadásával mennyi emberrel megértethetjük és meg is szerettethetjük ezt a balladát, és ez végig ott volt a háttérben motivációként. Az előadás meglepően jól sikerült minden fáradtság és izgalom ellenére. Boldogsággal töltött el, hogy a folyosón többen is odajöttek hozzánk gratulálni és bíztatni, hogy ne hagyjuk abba, mert igenis volt értelme annak, amit csináltunk a színpadon. Ezután meghallgattuk az eredményhirdetést, majd elhagytuk az épületet. Búcsút vettünk a várostól, amibe belefért még egy rövid ünneplés is a törzshelyünkké vált cukrászdában, majd a segítőkész szülők, nagyszülők jóvoltából hazaindultunk.

Összességében mindannyiunknak hatalmas élmény volt részt venni egy ilyen eseményen, kicsit kulturálódtunk, újat alkottunk, szórakoztattunk és szórakoztunk. Reménykedünk, hogy három év múlva, 2020-ban indítanak csoportos, megzenésített, színjátékkal feldobott kategóriát is a XIV. Arany János Balladamondó versenyen, hiszen ezek még több diák érdeklődését felkelthetik a balladák iránt, ahogy most felkeltették a miénket is.
Köszönjük Tápai Dóra tanárnőnek a felkészítést, Krassovics Anna tanárnőnek pedig a szervezést, az Alapítványnak a támogatást az utazáshoz!

Az előadás ezen a linken megtekinthető:
https://www.facebook.com/anna.krassovics/videos/1375390262522298/

Éder Áron és Cseh Fruzsina 9.a

17141289_1374849999242991_1931397850_n

 

Felső sor:

Réfi Dóra, Halmóczki Emese, Korsós Anna, Farkas Balázs, Oláh Réka, Zachár Veronika, Benedek Rubinka

Elöl:

Éder Áron, Wittmann Imola, Jancsó Edit, Kalmár Benedek, Cseh Fruzsina

Written by