Nemzetközi Mengyelejev Kémia Olimpia – Jereván

Stenczel Tamás Károly 10. a osztályos tanulónk bronzérmet szerzett a Nemzetközi Mengyelejev Kémia Olimpián, Örményországban.

A magyar csapat továbbá egy bronz és egy ezüst éremmel tért haza.

Tamás  verseny alatt blogot írt az élményekről (angol nyelven), ami itt érhető el:

http://hun103.blogspot.hu/

 

Tamás rövid beszámolója:

 

Május 2-án indultunk Ferihegyről, bécsi átszállással Jerevánba, ahova másnap hajnalban érkeztünk meg. Egy iskola kollégiumában szálltunk meg. Aznap jártunk a városban és beültünk egy étterembe. Jerevánból nagyon szépen látható a gyönyörű Ararát hegycsúcs, amely sajnos most török kézben van, ami nagy szívfájdalma az örményeknek (Ráadásul a területén többségben élnek az örmények.). Érdekesség Örményországról: nincs sehol piszoár, tényleg egyet sem láttunk, sehol.

Másnap Opening Ceremony volt délelőtt, délután pedig az 1915-ös Örmény Népirtás áldozatainak emlékművét néztük meg.

A következő két napon az elméleti fordulók voltak, az elsőn 8 nehéz feladat 5 órára, a másodikon 5 témából 3-3 az előzőnél még sokkal nehezebb feladat, amiből 1-1-et kellett választani. Ezeknek az eredményeit a következő napi labor után délután nézhettük meg, és a feladatok kitűzőivel megvitathattuk a pontjainkat. (Ez egy nagyon pozitív dolog, nagyon tetszett.) Minden nap, amikor volt egy kis szabadidőnk, mentünk valahová. Legtöbbször a guide/ok szervezésében a szaúd-arábiai csapat és a bolgár csapat társaságában. A városban járkáltunk sokat, láttuk a főterüket, többször is, amiben a legérdekesebb számomra az, hogy sikerült egy szimmetrikus teret építeniük, amit ritkán láttam eddig. Láttunk egy édességüzletet, ahol kilóra lehetett venni a cukorkát és sok más mellett jártunk egy „szuvenírpiacon” is.

Az utolsó előtti napon volt a Closing Ceremony majd utolsó napon közösen meglátogattunk a közelben lévő Sevan tavat. Gyönyörű volt a kilátás egy félszigeten lévő domb tetejéről, a tavat körülvevő hegyekkel.

Május 10-én dél körül érkeztünk haza, életre szóló élményekkel.

???????????????????????????????1

 

Written by