IJSO – Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpia, Argentína

 

Stenczel Tamás 2013-as indiai sikere után 2014-ben is tagja volt a az IJSO (Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpia) – csapatának iskolánk egyik diákja, Bajczi Levente. Levi szintén ezüstérmes lett. Gratulálunk, és nagyon büszkék vagyunk rá! A következő cikkben olvashatjátok argentínai beszámolóját.

2014 december 3-10. között tartották az idén a Nemzetközi Tudományos Diákolimpiát (IJSO, International Junior Science Olympiad) Argentínában, Mendoza városában. Magyarország ismét indult a versenyen, és két ezüst- és négy bronzéremmel tért haza, az országok közötti verseny 11. helyezettjeként, 31 induló ország közül. A magyar csapatból Sajgó Mátyás (Tiszaújváros), és Bajczi Levente (Gödöllő) ezüstérmet hoztak haza, Botlik Bence Béla (Üllő), Novák Márk (Miskolc), Kós Tamás (Budapest) és Veres Tamás (Gyöngyös) bronzérmet kaptak (Aranyérem: első 10%; Ezüstérem: következő 20%; Bronzérem: következő 30%).
A verseny mindannyiunk számára kettő magyarországi fordulóval kezdődött, Ekkor válogatták ki a lehető legjobb csapatot. Júniusban két héten keresztül minden második nap egy-egy tantárgy felkészítője zajlott (kémia, biológia, fizika), ahol tanáraink (Villányi Attila, Gyertyán Attila, dr. Ács Zoltán tanár urak) megtanították nekünk azt, amit még nem tudhattunk a középiskolai/általános iskolai tanulmányaink alapján, de a versenyhez kellenek. Szeptember elején írtuk meg az első válogató dolgozatot, ahonnan 7 fő jutott tovább a következő körbe, ahol már specifikusan a versenyre készítettek fel minket. Az őszi szünet végén, október 31-én dőlt el a végleges csapatnévsor, a második válogató megírása alapján.
A nemzetközi versenyre három tanár kísért el minket (Villányi Attila – biológia, Gyertyán Attila – fizika és Vörös Tamás – kémia), akik az angol nyelvű versenyt magyarra fordították, hogy nyelvi hátránya ne legyen senkinek. Bár a Lufthansa-sztrájk miatt több mint 30 órásra nyúlt utazás nem volt pihentető, december másodikára odaértünk Mendozába.
Másnap, harmadikán volt a megnyitó ünnepség, ahol többek között az argentin oktatási miniszter is felszólalt (spanyolul), megnyitva a 11. IJSO-t. Az angol átiratból megértettük, hogy felhívta a figyelmet a természettudományos tárgyak fontosságára, és sok szerencsét kívánt nekünk. Ezután a résztvevő országok neveit olvasták fel, egyesével üdvözölve őket, így megismerhettük egymást legalább látásból.
Negyedikén volt az első versenynap, a tesztforduló napja. Ez a három órás verseny 30 kérdésből állt, mindegyiknél 4 válaszlehetőség közül kellett pontosan egy megoldást keresni. Mivel a kérdések elég könnyűre sikerültek, a negyed pontok is sokat számítottak, és ha valaki elnézett egy vagy két feladatot, akkor esélye sem volt már az első 10%-ba bekerülni, bár még hátra volt két forduló.
Hatodikán volt az elméleti forduló, ahol különböző számolási vagy gondolkodtató kérdéseket kellett megválaszolni 3,5 óra alatt. Ez valamivel nehezebb volt, mint az első, így végigdolgoztuk a teljes rendelkezésre álló időt.
Nyolcadikán a gyakorlati fordulót kellett megoldanunk 3 fős csapatokban, de a pontszám egyénileg számított bele mindenki pontjába. Itt két gyakorlati feladat volt, mindkettőt el kellett végezni, majd a megadott feladatok alapján kiértékelni 4 óra alatt. Az első egy szinte lehetetlen mérés volt, élesztő és glükóz reakciójából származó szén-dioxid gáz térfogatát kellett mérni az eltelt idő függvényében. Ez természetesen függött az oldat és a környezet hőmérsékletétől is, a segédadatok 0° C-ra vonatkoztak, pedig 40 fokos oldattal dolgoztunk kb. 30°C-os teremben. A második feladatban cukoroldatok azon tulajdonságát vizsgáltuk, hogy a laser pointer fényét mennyire térítik el (refraktométer segítségével), és ebből a koncentrációkra kellett következtetnünk, majd meg kellett határozni így egy mézminta cukortartalmát.
Tizedikén volt az eredményhirdetés és a záró ceremónia. Itt ismét beszédet tartott több ember, majd kihirdették az eredményeket, és az abszolút győztes országot, ami idén India lett 6 arannyal.
Természetesen a versenyen kívül sok más programunk volt, ahol megismerkedhettük más országok hasonló érdeklődésű diákjaival. Például megnéztük a helyi, világhírű mendozai bor készítését, az olajfinomítót és az olívaolaj gyárat. Ellátogattunk az Andok hegységbe, ahol megnéztük a legmagasabb csúcsot. Tizenegyedikén indultunk haza, és végül tizenkettedikén érkeztünk meg Magyarországra.
A verseny alatt sok ország diákjaival megismerkedtünk, nagyon jó kapcsolatba kerülve velük, mint például az argentinok, litvánok, indiaiak, ausztrálok és németek. Érdekes volt megismerni más kultúrákat, nyelveket, szokásokat, és mindeközben barátokra szert tenni. Velük interneten keresztül hosszabb távon is kapcsolatban szeretnénk maradni, és ha lehet, újra találkozni más nemzetközi versenyek keretén belül.
Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Gödöllő önkormányzatának és a KLIK gödöllői Tankerületének a pénzbeli támogatásért, Karasz Gyöngyi tanárnőnek és Kalocsai Ottó tanár úrnak a szakmai segítségért ebben a versenyben is (középiskolai tanáraim), és Villányi Attila, Gyertyán Attila, dr. Ács Zoltán és Vörös Tamás tanár uraknak a versenyfelkészítésért. (Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium tanárai, IJSO felkészítő tanárok).

Bajczi Levente

Mendoza-1??????????????????????????????????????????????????????????????

Written by