Nyolcadikosok a”TudásFeltöltés” vetélkedő országos döntőjében

A TudásFeltöltés 2.0 tudomány-vizualizációs vetélkedőre 74 tudományos témájú kisfilmet beküldők között iskolánk nyolcadikosai Harangozó Lili, Harangozó Laura és Varga Virág tanulók is szerepeltekaz Izzók c. videóval. Mivel a vetélkedő első szakaszában a március 9-ig leadott internetes szavazatok döntötték el, mely csapatok jutottak az áprilisi döntőbe, ezért szeretnénk megköszönni mindenkinek a szavazatát.

A vetélkedő három szervezet: a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, az OTP Fáy András Alapítvány és a Tudástársadalom Alapítvány együttműködésében zajlik, 3 fős középiskolai csapatok részére hirdették meg. A feladat rövid videók, mozgóképes anyagok feltöltéséből és megosztásából állt, amelyek tudományos jelenségek, törvények, összefüggések megjelenítését mutatják be. A videókat a www.tudasfeltoltes.hu  linken még meg lehet nézni.

Az idei vetélkedő 2009 óta immár a harmadik volt és igen sikeresnek bizonyult. Sok pályamű közül a közönségszavazás és a szakértői zsűri választotta ki a 13 döntős csapatot. Számukra március 21-én kommunikációs tréninget szerveztek, a döntőre pedig április 11-én kerül sor, Budapesten.

Álljon itt egy beszámoló a március 21-i tréningről, melyet a kérésemre írtak és elküldtek nekem a lányok.

Kedves Marika néni!

Egy kis beszámolót írunk a tegnapi élményeinkről.

Péntek reggel találkoztunk a szervezőkkel és a többi csapattal a Hősök terén, elindultunk az MTVA székházába. Ott egy hölgy körbevezetett minket, először régi kamerákat néztünk meg és kis ismertetést is kaptunk róluk, majd egy mozi teremben filmet néztünk az MTVA régi műsorainak összeállításából. Bekukkantottunk a stúdiókba is (pl.: Kívánságkosár). Majd a hatalmas jelmeztárban sétáltunk körbe. Nagyon élveztük ezt a délelőttöt.

mtva_szekhaz

Visszavitt minket a busz az O.K. központba. Ott egy egyetemi professzor úr tartott nekünk előadást a fényről Fényes új világ címen, nagyon érdekes volt, csak kicsit hosszú és számunkra még kicsit érthetetlen, de ezután feltölthettük magunkat egy kis energiával, mert üdítővel és hideg ebéddel kínáltak minket.

Ezután egy rövid előadást hallhattunk Web2.0 címen, az internetes tudományszerzésről, a közösségi oldalak hasznosságáról, a Facebook világáról.

Három csoportra oszlottunk, az egyik helyen érdekes kísérleteket láthattunk és próbálhattunk ki (vízzel, szárazjéggel,…) és hasznos tanácsokat kaptunk kisfilmünk érdekessé tételéhez, máshol az operatőrrel néztük meg a döntős csapatok kisfilmjét, és megvitattuk mi benne a rossz és a jó, a harmadik helyen pedig a filmrendezéssel ismerkedtünk meg. Itt felmerült, hogy a tükör és az alma kell, hogy szerepeljen filmünkben. Elmondtuk a rendezőnek az egyik ötletünket (amikor Laura és én egymással szemben állunk és ugyanazt csináljuk, mintha tükör lenne köztünk). Azt mondta, hogy ez nagyon jó ötlet. Persze ez csak egy poén, a kísérletet magát még ki is kell találni.

Nagyon jól éreztük magunkat, és már várjuk, hogy belevágjunk az új kisfilmünkbe!  Üdvözlettel: Laura, Virág, Lili

 

Ezúton is gratulálok a diákok sikereihez és sok jó ötletet és azok megvalósítását kívánom nekik.

Törökné dr. Bodzsár Mária

Written by