» Archívum

Legfrissebb információk

Írta: fischu 2016 október 17. Nincs hozzászólás
Vendégünk volt a szlovén nagykövet

A Szomszédunk Szlovénia pályázat keretében Szlovéniáról tartott előadást Ksenija Škrilec, Szlovénia nagykövete. A rendhagyó óra során a 8. A tagjai megismerhették Szlovénia földrajzát, szokásait, turizmusát, és képet kaphattak a szlovének vendégszeretetéről is. Az osztály tagjai digitális poszterekkel és prezentációkkal vettek részt a pályázatban.

Az óráról az alábbi beszámolót Sinka Luca, 8. A osztályos tanuló készítette:

Szlovénia

Szlovénia Európa szívében fekszik és 1991-ben alapították. Az ország területe ötöd akkora, mint Magyarországé. A lakosság 85 %-a szlovén, de őslakosként tekintenek az ottani olaszokra, valamint a magyarokra. Az ország kezdetben a Habsburgok uralma alatt élt, majd Jugoszlávia részévé vált. Ennek ellenére is megőrizte az ország a kultúráját és egy 10 napos háború után 1991-ben független országgá vált.
Bár az ország területe elég kicsi, változatos földrajzi adottságokkal rendelkezik. Találhatók hegyek, völgyek, valamint tengerrel is rendelkezik. Az ország legmagasabb pontja a Triglav, ami jelképpé is vált. Másik fontos jelképe a hársfa valamint a hársfalevél, mely az élet szimbóluma. Állami jelképe a zászló, mely fehér, kék és piros színű és a címerben megtalálható a Triglav. A himnuszuk vidám és a leghíresebb költőjük írta.
A Szlovén Köztársaság államformája parlamentáris demokrácia. Az ország idén ünnepli függetlenségének 25. évfordulóját. Önállóvá válása óta sikeresen teljesítette az országra rábízott fő feladatait. Nemzetközi kapcsolatokban megbízható, gazdasága jól fejlett. A földműveléssel foglalkozók száma kicsi, a népesség nagyobb része az iparban és a szolgáltatásban dolgozik.
Szlovénia egyik legszebb és legismertebb helye a Bledi tó, ez egy tengerszem, mely hegyek között helyezkedik el, és a tó közepén egy kis sziget található. A szigeten egy kápolna áll, amiben a babona szerint, ha az arra járó megkongatja a harangot, kívánsága valóra válik.
Az országban összesen 27 000 km-nyi folyó található, ahol népszerű sport a vadvízi evezés, talán ez is hozzásegíti őket a sikeres olimpiai eredményekhez.
Amilyen változatos a földrajza, olyan sokszínű a gasztronómiája, rengetegféle gabonát használnak a főzéshez és a sütéshez egyaránt. A konyha a helyi ízek és a külföldi hatások kombinációja. Jellegzetes ételük a tárkonyos kalács és a sonka, melyet nem füstölnek. Fontos, hogy a gyermekeket egészséges étkezésre neveljék, így például minden november harmadik péntekjén mézes kenyér a reggeli.
Itt élnek a gyönyörű lipicai lovak, a lipicai méneshez egy lovaglóiskola is tartozik. Csodálatos cseppkőbarlangokat is találunk az országban, a barlangok a turizmus fontos célpontjai. A postojnai cseppkőbarlangban, mesterséges környezetben, bébi gőték találhatók, melyek a sötét miatt vakok.
A gyerekek nagy része beszél egy idegen nyelvet, ami főként az angol, valamint a német, a francia vagy az olasz. Ez azt is jelzi, hogy az ország barátságos és vendégszerető.
Én már többször jártam Szlovéniában, és mindig nagyon jól éreztem magam. Nagyon barátságos ország, és a bledi krémes tényleg fantasztikusan finom. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy legalább egyszer látogasson el oda.

??????????

Írta: fischu 2016 október 17. Nincs hozzászólás
Kutatók éjszakája – Faluszeminárium

A Kutatók éjszakája SZIE-GTK Faluszemináriumának programján sikeresen képviselte a 10. D csapata a gimnáziumot. A csapat részt vett a gimnáziumok számára szervezett vetélkedőn (4. helyezést értek el), és prezentációjukban bemutatták a kőszénbányászat magyarországi változásait.

 A csapat tagjai:

Molnár Eszter 10. D

Bukovácz Kata 10. D

Katona Ádám 10. D

Kapcsos Luca 10. D

Felkészítő tanár:

Guba András

??????????

Írta: fischu 2016 október 12. Nincs hozzászólás
Felvételi tájékoztató a 2017/18. tanévre

Megjelent gimnáziumunk felvételi tájékoztatója. Elérhető a beiskolázás menüpont alatt.

 

 

Írta: fischu 2016 október 6. Nincs hozzászólás
TIG Könyvtári éjszaka

Kedves Szülők, Diákok!

Kollégáimmal és a diákönkormányzattal közösen Könyvtári éjszakát rendezünk a gimnáziumban 2016. október 20-21-én csütörtökről péntekre virradó éjjel. (Pénteken sport- és egészségnap lesz az iskolában; reggel tartjuk az 56-os megemlékezést, amelyre idén nem kell ünneplőbe öltözni.) (tovább…)

Írta: fischu 2016 október 5. Nincs hozzászólás

Szerezd meg az ECDL bizonyítványt

mert egyre több felsőoktatási intézmény számítja be a tantárgyi követelményekbe az ECDL-t, így a hallgatók teljes vagy részleges felmentést, jeles kollokviumi vagy zárthelyi jegyet kaphatnak ECDL-bizonyítványukért.

ECDL VIZSGAFELKÉSZÍTŐ

60 órás ECDL vizsgafelkészítő tanfolyam indul

2016. október 19-től, keddi illetve szerdai napokon

14.30-16.00 óráig

A tanfolyamon az ECDL FULL bizonyítvány megszerzéséhez szükséges modulok vizsgafelkészítő oktatása történik.

Oktatott modulok: Számítógépes alapismeretek, Szövegszerkesztés, Online alapismeretek, Prezentáció, Táblázatkezelés, Adatbázis-kezelés, Képszerkesztés.

A tanfolyam jelentkezési határideje: 2016. október 17.

Jelentkezni a gazdasági irodában Ági néninél lehet.

A felkészítő és a vizsgák is a Török Ignác Gimnázium informatika termében lesznek.

Az ECDL bizonyítvány megszerzésének feltétele egy vizsgakártya kiváltása, ami 5.500 Ft-ba kerül. (A vizsgakártyák az első vizsgától számított 3 évig használhatóak). Az egyes modulvizsgák ára 1.800 Ft/modul.

A tanfolyam díja: 45.000 Ft (Ebben a felkészítő során használt tananyagok is benne vannak.) Lehetőség van a tanfolyam díját három részletben is kifizetni.

A tanfolyamot csak megfelelő létszámú tanuló jelentkezésekor indítjuk el. Minimum 10 fő.

Az oktató tanár Szabóné Tóth Éva, aki egyben a vizsgáztató tanár is.

A tanfolyammal kapcsolatos kérdéseiket a 06-20-267-51-27-es telefonszámon tehetik fel.

Írta: fischu 2016 október 5. Nincs hozzászólás
T.I.G. SÍTÁBOR,GERLITZEN  2017.

szállás: Gabys Guesthouse 12 szobája és Jaegerhotel nem szállodai szobái Annenheimben, távolság a gerlitzeni kabinos felvonótól: 0,5km

időpont: 2017 február 5-10.(vasárnap-péntek)

elhelyezés: 2-3-4 ágyas szobákban, kapacitás : 40 fő
Ágyneműhuzatot, törülközőt hozni kell.
Ágyneműhuzat igényelhető: 6 EUR / fő

étkezés: bőséges félpanzió: büféreggeli, 2 fogásos vacsora salátabárral

síbérlet: 4 napos GERLITZEN

utazás: légkondicionált autóbusszal, mely minden nap viszi a pályára a csoportot gödöllői indulással és érkezéssel

RÉSZVÉTELI DÍJAK:

15 éves korig (2002. vagy utána születetteknek): 280 EUR / fő

19 éves korig (1998-2001. között születetteknek): 300 EUR / fő

felnőtt: 360 EUR / fő

Az árak / fő értendőek és tartalmazzák az 5 éjszaka szállást félpanzióval, a 4 napos Gerlitzen síbérletet, az idegenforgalmi adót és az autóbusz árát.

Jelentkezni október 28-ig lehet 100 euró előleg befizetésével és a kitöltött jelentkezési lappal Gőz Tibor vagy Tokai Norbert testnevelőknél! A maradék részvételi díjat december 16-ig kérnénk befizetni. Jelentkezési határidő után az előleget vagy a teljes összeget már nem áll módunkban visszafizetni !!!!

Gőz Tibor és Tokai Norbert
szervezők

au-karintia-gerlitzen-gen10

 

Írta: fischu 2016 szeptember 28. Nincs hozzászólás
Országos Bartók Bèla Műveltségi Vetélkedő

Iskolánk csapata szèp eredménnyel szerepelt az Országos Bartók Bèla Műveltségi Vetélkedő
döntőjében, ahol szoros versenyben a 3. helyezést érték el.
A verseny a jeles zeneszerző halálának 135. évfordulója alkalmából került megrendezésre, ès csapatunk a tavaszi első forduló után került a döntőbe.A rákoshegyi Bartók villában Szinetár Miklós által vezetett zsűri előtt hat csapat mèrte össze tudását.

Iskolánkat képviselte / a képen balról – jobbra / Molnár Eszter 10.D, Udud Zsófia 10.A, Molnár Krisztina 11.A, Juhász Kristóf 11.B, Kis Mátè 9.D, Utassy Kata 11.A osztályos tanulók.
Felkészülésüket Tápai Dóra tanárnő segítette.

fb_img_1475006399943

Írta: fischu 2016 szeptember 26. Nincs hozzászólás
Firenze

Művészettörténeti kirándulás a reneszánszba az őszi szünetben.

Indulás:2016. okt. 31. az esti órákban busszal

Négy éjszaka Firenzében, diákszálláson, önellátással, hűtőszekrény és konyha is van.

Megcsodáljuk Dávidot, további látnivalók: Uffizzi képtár, Dóm a kupolával, Pitti-palota, Boboli -kert, Bargello Múzeum, Santa Croce, Keresztelőkápolna, Davizzi palota, Szent Márk kolostor.

Érkezés: nov.6. a délelőtti órákban.

Az utazás, szállás, programok díja :

35 000Ft + 130 Euro

Jelentkezési szándékod szeptember 30-ig jelezd Török Adél tanárnőnél.

A 35 000 Ft-os előleg befizetési határideje október 7.

 

Írta: fischu 2016 szeptember 26. Nincs hozzászólás

 

  • Megjelenés délelőtti vizsgák esetén 7. 30 perc, délután 13.30 perc !
  • A felügyelő tanároknak a vizsga megkezdése előtt ellenőrizniük kell, hogy a vizsgázók csak a számukra megengedett vagy előírt segédeszközöket vigyék be magukkal a vizsgaterembe, és azokban semmilyen bejegyzés ne legyen.
  • Mobiltelefonok használatát számológépként sem lehet engedélyezni. A mobiltelefonokat a felügyelő tanár a vizsgázókkal a vizsga kezdete előtt kikapcsoltatja, a kikapcsolás tényéről meggyőződik, majd azokat pl. külön asztalon helyezteti el a teremben.
  • A vizsga előtt a vizsgázónak személyazonosságát igazolnia kell (személyi igazolvánnyal, útlevéllel, új típusú jogosítvánnyal).

(tovább…)

Írta: fischu 2016 szeptember 26. Nincs hozzászólás
Papírgyűjtés – főzőcske

Úgy érzed, hogy a naponta postaládába gyömöszölt reklámújságok betemetnek?

Eleged van az újságkupacok egyik helyről a másikra rakogatásából?

Hozd el az iskolába, mi szívesen fogadjuk újsághegyeidet!
Az udvaron kihelyezett konténerbe várjuk újságok, folyóiratok, irodai papírok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz stb. tonnáit,

szeptember 29-től október 1-ig.

Szombaton a papírgyűjtés záróeseményeként családi napot szervezünk az iskolában. A főzőcske önellátó, mindenki hozza magával mindazt, amit a piknikezéshez elengedhetetlennek tart: bográcsot, kerti bútort, fát, hagymát, krumplit stb. Akik a sportversenyeken szeretnének rész  venni (foci, kosárlabda, lövészet, asztalitenisz), kérjük jelezzék a sportágat a testnevelő tanároknál. Próbáljátok ki magatokat szüleitekkel együtt, akár egy csapatban!

 

 

Írta: fischu 2016 szeptember 23. Nincs hozzászólás
Diákjaink eredményei a nemzetközi kémiaversenyeken

Ismét örömmel számolhatunk be a tavasz és a nyár két fontos nemzetközi kémia versenyeredményéről.
Iskolánk két kiemelkedő tehetségű diákja immár „menetrendszerűen” hozta a következő eredményeket:
Az 50. Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Olimpián (Moszkva 2016. május 2-8)
Bajczi Levente 11.A osztályos tanulónk bronzérmet,
Stenczel Tamás Károly 11.A osztályos tanulónk ezüstérmet szerzett.
A csapat további tagjai:
Turi Soma, ELTE Apáczai Csere János Gimnázium (Budapest) – ezüstérem
Botlik Bence, ELTE Apáczai Csere János Gimnázium (Budapest) – bronzérem.
Köszönjük a felkészítést és a kíséretet az ELTE Kémiai Intézete munkatársainak. (Magyarfalvy Gábor, Kiss Andrea)

 

A 48. Nemzetközi Kémiai Diákolimpián (Tbiliszi 2016 július 23. augusztus 1.)
Stenczel Tamás Károly 11.A osztályos tanulónk ezüstérmet szerzett.
A csapat további tagjai:
Kovács Dávid Péter, Szent István Gimnázium (Budapest) – ezüstérem
Turi Soma, ELTE Apáczai Csere János Gimnázium (Budapest) – ezüstérem
Perez-Lopez Áron Ricardo, ELTE Apáczai Csere János Gimnázium (Budapest) – ezüstérem
Köszönjük a felkészítést és a kíséretet Varga Szilárdnak, Magyarfalvi Gábornak, Villányi Attilának, Tarczay Györgynek, Perényi Katalinnak.

mendelejevmockbatbiliszierem

Írta: fischu 2016 szeptember 20. Nincs hozzászólás

Versenyfelhívás

A tavalyi évhez hasonlóan ismét keressük a 2016/2017. tanév legjobb futsal csapatát!

Jelentkezési feltételek:
- TIG tanuló
– max. 8 fő/csapat
Nevezési határidő: 2016.09.26. (hétfő)
Játéknapok: péntekenként 14:30 – 16:00
Első játéknap: 2016.09.30. (péntek)
Játékrendszer: 4+1fő
Játékidő: 2 X 10 perc

Jelentkezési lapnak tartalmaznia kell: csapatnév, csapattagok névsora (NYOMTATOTT BETŰKKEL!!!)
Jelentkezés feltétele: jelentkezési lap leadása a testnevelőknél

labdalabdalabda

 

Írta: fischu 2016 szeptember 8. Nincs hozzászólás
GYERTEK BERLINBE!

2017. május 6-12.

Utazás: különbusszal Gödöllő – Prága – Drezda – Berlin – Drezda – Gödöllő útvonalon, Berlinen belül tömegközlekedéssel.
Szállás: Ifjúsági szálláshelyeken, 6 ágyas szobákban.
Ellátás: Berlinben teljes ellátás (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora a szálláson), Drezdában reggeli. (tovább…)

Írta: fischu 2016 szeptember 8. Nincs hozzászólás

2016. november 19/20 és 26/27.

A program mindkét utazáson:

Szombaton délelőtt a Kapucinusok Kriptájának megtekintése és szabadidő.
Délután a Természettudományi vagy a Szépművészeti Múzeum, majd este a Városháza előtti Karácsonyi vásár meglátogatása, utána a szállás elfoglalása.
Vasárnap délelőtt a Hofburg (Sisi Múzeum, Császári Lakosztályok, Kincstár), délután a Schönbrunn-i Kastély és az ottani Karácsonyi vásár meglátogatása. Hazaérkezés az esti órákban. (tovább…)

Írta: fischu 2016 szeptember 8. Nincs hozzászólás

2016.09.10. (szombat)

Gyülekező: 08:00h

Alsó park – Világfa

Rajt: 08:30h

Írta: fischu 2016 szeptember 1. Nincs hozzászólás

  A foglalkozások 2016.09.16-tól kezdődnek: 14:30-16:00

 Jelentkezési határidő: 2016.09.15. (péntek)

Mindenkinek kötelező aki, nem hoz igazolást külső egyesülettől határidőn belül.

  Az igazolás letölthető: Itt

 Igazolások meghozatala heti 2 testnevelés óráról: 2016.09.15.ig (péntek)

Hétfő: Asztalitenisz: Kmetty Lászlóné/Orbán Katalin

Gyógytestnevelés: Pásztorné Bilincsi Erika

Lövészet: Szucsák Mátyás, fizika terem

 

Kedd: Labdarúgás: Tokai Norbert

 Floorball: Gőz Tibor

 

Szerda: Gyógytestnevelés: Pásztorné Bilincsi Erika

Kondi-Fitnesz: Tokai Norbert

Lövészet: Szucsák Mátyás, lőtér

 

Csütörtök: Testnevelés fakultáció: Bilincsi Erika

 Aero Kickbox: Orbán Katalin

 

Péntek: Kosárlabda: Gőz Tibor

Lövészet: Szucsák Mátyás, lőtér

Írta: fischu 2016 augusztus 30. Nincs hozzászólás

Az áprilisi németországi ,,kiruccanás,, számomra fantasztikus élmény volt. Rengeteg izgalmas programon vettünk részt az Erasmus jóvoltából.

Ilyen volt az, amikor a német és holland diákokkal egy plakátot kellett készíteni, persze közösen, az aznapi programról, ami a ,,waterraly,, elnevezést kapta, és arról szólt, hogy régi vízerőműveket kerestünk fel. A ,,waterrally,, keretén belül építettünk kis tutajokat is amik ,,fantasztikusan,, sikerültek.

Angolul beszéltük meg , persze , hogy mi, hogy legyen és az volt a csodálatos élmény , hogy 3 különböző nemzetiségű diák egy negyedik nyelven dolgozik össze.

Ami még tetszett, annak ellenére , hogy unalmasan hangozhat, a Deutsches Museum. Négy óra kevés volt ahhoz hogy végigjárjam az összes részleget. Elképesztő volt. Megnéztünk egy nagyon régi víztornyot és egy textìlmúzeumot is. Érdekes volt látni, hogy az emberek régen hogyan oldották meg a vízenergia felhasználását ez esetben szövőgépek működtetésére.

Ezek mellett még egy nagyon előnyös része volt a dolognak, hogy gyakoroltam az angolt. Na igen, eredetileg nyelvtanulás és világlátás céljából jelentkeztem a programba. Nem ismertem egy résztvevőt sem a magyar diákok közül, ezért kicsit féltem a dologtól, de nem volt miért. Olyan remek csapat rázódott össze, főleg a kilenc órás buszút alatt, hogy azt nem fogom elfelejteni, milyen jól éreztem magam velük. Alig várom a program folytatását és a további csapatmunkát.

Rideg Tímea, 11.D

erasmus_logo

Írta: fischu 2016 augusztus 17. Nincs hozzászólás
Tanévnyitó

A Gödöllői Török Ignác Gimnázium tanévnyitó ünnepsége

2016. augusztus 31-én, 17 órakor kezdődik.

 

Írta: fischu 2016 augusztus 15. Nincs hozzászólás

Az írásbeli vizsgák időpontja: augusztus 22-23.

A szóbeli vizsgák időpontja: augusztus 29-30.  

 

„A tanév (tanévek) megrövidítését az igazgató azon tanulóknak engedélyezi kivételes esetben (külföldi ösztöndíj, előrehozott érettségi vizsgára jelentkezés), akik:

– jó tanulmányi eredménnyel rendelkeznek, kettőnél több közepesük nincs,

– magatartásukkal-szorgalmukkal szemben nincs alapvető tanári kifogás,

– valamelyik tantárgyból az átlagot meghaladó képességeket és teljesítményeket mutatnak.

Kötelező érettségi tárgyakból, ill. négy évfolyamon keresztül tanított tantárgyakból osztályozó vizsga letétele csak rendkívüli esetben engedélyezhető.

A vizsga szervezése: A vizsga két részből áll, írásbeli (60 perc) és szóbeli. A vizsgázó vizsgabizottság előtt felel.

A vizsgákon szerzett osztályzat végleges, amennyiben a tanuló jobb érdemjegyet akar, folytathatja tanórai tanulmányait.”

 

Terembeosztás

Írta: fischu 2016 július 13. Nincs hozzászólás

TANKÖNYVOSZTÁS 

a gimnázium földszintjén

 

Augusztus 29.-én, hétfőn: 7 – 17 óráig:

az 5., 6., 7., 8., 9. évfolyamoknak

 

Augusztus 30.-án, kedden: 7 – 17 óráig

a 10., 11. évfolyamoknak

 

Augusztus 31.-én, szerdán:  7 – 13 óráig

a 12. évfolyamnak

 

Fizetési határidő: 2016. szeptember 15.

 

 

 

Az ingyenes tankönyvre jogosultak szeptember 1-én, az első tanítási napon a könyvtárban vehetik át tankönyveiket. 

 

 

 Copyright ©2009 , All rights reserved.| Powered by WordPress| Gandhi theme by Techblissonline.com